Újpalotai villamos ügyében
2016. február 05. írta: Közlekedési blog

Újpalotai villamos ügyében

Tisztelt olvasók!

A minap olvastam egy érdekes cikket, miszerint az újpalotai lakosok a villamosról történő eggyeztetésen telljesen kiborultak. És az indoka ennek, nem az volt hogy villamos épülne, hanem hogy épül valami (mert az néhány embert zavarna) és nem lesz metró...

3209-44v-bosnyakter-kyzn_1985.jpg

Először is járjuk ezt körbe.

Metró a közeljövőben biztos nem lesz. Ne is várja senki. Persze nagyon nagy betűkkel mondva, hogy SAJNOS. De a jelenlegi helyzetbe erre számítani is felesleges. Viszont az, hogy megépítenék a villamost, az ellen harcolni, nagyon nagy hülyeségnek tartom. Ugyanis a kötött pályás villamos, még ha nem is lenne gyorsabb a buszoknál, viszont jóval kisebb zajjal és 100% al kevesebb bűzzel, füsttel járna. Továbbá szerintem az ottani lakások árát lazán félmillió Forinttal megdobná. Így ezen is érdemes lenne sok-mindenkinek elgondolkodni.

Nos nézzük a villamos vonalát. Ez egyszerű a Keleti pályaudvartól lenne szerintem indulnia és ahogy írták és beszéltek róla a Pólus Center és az Asia Center között lenne a végállomása remízzel és nagy parkolóval. Ez némileg persze megborítaná az amúgy sem kisforgalmú Szentmihályi út forgalmát.

A másik dolog a vonalvezetés maga. Hol fussanak a vágányok? A Thököly úton nyilván megvan kötve az ember keze. Én az út szélén járatnám közös buszsávként és a megállók is lehetnének közösek a busszal. Újpalotán a Nyírpalota úton is úgyszintén a szélső forgalmi sávba vinném el. Semmi képpen nem engedném az út közti park széttúrását miatta. A végállomással sok cécó nincs. Van neki hely bőven.

A következő probléma a körvasútsori felüljáró. Ugye ezt elakarják bontani. Ami szerintem is jó ötlet. Itt két megoldás van. Vagy az autók és a villamos megy Aluljáróban, mint például Újpesten, vagy talán egy kicsit olcsóbb módszer lenne, a körvasútsori vágányokat azon a szakaszon egy vágányba összehozni és akkor csak egy nagyon kicsi alagútban a föld alá levinni. Így a villamosok és autók is síkban haladhatnának.

Még egy dolog, a Mexikói úti végállomásra, ahova még vezetnek a sínek, egy leágazást lehetne csinálni. Ahogy régen is volt. Nagyon nagy hülyeség volt már akkoriban azt a villamosvonalat megszüntetni. Az egész 7 es buszt nyugodtan kilehett volna váltani villamossal és a belvárost fele ekkora légszennyezés nem érte volna... Persze a jövőbe is kéne látni a sok ott ülő embernek. Ezt csak józan ésszel gondoltam át.

És van még egy nagy probléma, méghozzá az, hogy randán elcseszték a 4 es metró födémjét, így arra nem mehet villamos... Nagyon ügyesek, ehhez csak gratulálni tudok... Tehát valószínű a buszállomásnál lehetne megoldani a villamosok visszafordítását.

A következő írásomban az elkészülő ( Mert bízok benne, hogy megcsinálják ) villamosvonal megállóit taglalnám.

Várom a hozzászólásokat a témában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozlekedesi.blog.hu/api/trackback/id/tr148363374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása